6.10.25р. – 1 група.
Перукарська справа
Тема
уроку: Способи обробки пасма.
Сучасний підхід до стрижки
передбачає роботу з чистим сухим і вологим волоссям. На вологому волоссі
визначаються лінії стрижки, на сухому - ці лінії допрацьовуються.
При стрижці вологого волосся
необхідно підтримувати рівномірність його зволоження.
Потрібно пам'ятати, що вологе
волосся здається довгим, якщо притискати його до голови під час стрижки.
Особливо уважним необхідно бути з кучерявим волоссям, яке скорочується при
висиханні значно більше, ніж пряме.
При митті довгого кучерявого
волосся, яке важко розчісується, а також тонкого і ламкого, бажано
застосовувати бальзам або кондиціонер.
Способи обробки пасма. Зрізати волосся ножицями можна під
різним кутом.
Прямий, або тупий, зріз отримують, якщо ножиці розміщують
під кутом 90° до волосини. Тоді її переріз матиме форму кола (рис. 5.11, а).
Косий зріз утворюється від зрізання волосини під нахилом 35-40°. Переріз буде овальної форми (рис. 5.11, б). Зрізи можуть бути внутрішніми і зовнішніми.
Рис 5.11. Форми зрізів волосся: а - прямий, б - косий
Внутрішній зріз застосовується у випадках, коли
потрібно, щоб внутрішня частина пасма була коротшою за зовнішню. Кінці пасма
затискають вказівним і середнім пальцями, руку розвертають долонею до себе;
зріз виконують усередині руки перед пальцями (рис. 5.12 а).
Зовнішній зріз забезпечує більшу довжину нижньої
частини пасма. Руку, що утримує пасмо, розвертають долонею від себе, виконують
зріз над пальцями (рис. 5.12 б).
Рис.5.12 Способи зрізання
волосся: а - внутрішній, б- зовнішній
Контрольне пасмо. Виконуючи будь-яку стрижку,
встановлюють довжину волосся майбутньої зачіски, визначають довжину першого
пасма, на яке рівняються в процесі стрижки. Наступні пасма можуть відповідати
за довжиною довжині контрольного пасма або бути довшими чи коротшими за нього.
У стрижках контрольне пасмо може відділятись на різних зонах або визначатися лінією нижнього контуру стрижки.
Рис. 5.13. Зстригання
волосся за контрольним пасмом: а - виділення контрольного пасма; б - Зстригання
волосся
Технологія орієнтування на
контрольне пасмо завжди залишається аналогічною - після відчісування
контрольного пасма наступне відділяють, захоплюючи частково або повністю
волосся контрольного пасма (рис. 5.13).
Відтягування пасом волосся під певним кутом до поверхні
голови застосовується під час стрижки для досягнення ефекту зміни напрямку
пасом, є одним із прийомів моделювання стрижки та створення силуету зачіски.
Обравши будь-яку стрижку, потрібно
пам'ятати про кути, під якими вона виконується, а саме:
·
-
кут відтягування пасма відносно поверхні голови;
·
-
кут зрізання волосся.
За рахунок різних варіантів між цими кутами
отримують різні ефекти у формі стрижки.
Основні операції стрижки.
2. Філірування
Філірування
виконується залежно від задуму зачіски на всій масі волосся або на окремих
ділянках.
Проріджування
волосся філювання може дати такі результати:
-
Збільшення об'єму волосся;
-
Полегшення укладання волосся;
-
Зменшення об'єму волосся.
Волосся
перед філіруванням відокремлюють вертикальними, горизонтальними пасмами або під
кутом. Філірування можна починати з будь-якого боку пасма, виконувати на
будь-яку глибину і з різною інтенсивністю. Розрізняють філірування волосся біля
кореня, на кінцях, на всій довжині пасма. Місце першого зрізу можна визначити
де завгодно залежно від густоти волосся і бажаного результату. Кількість зрізів
на одній пасма може бути різним.
Прикореневе
філірування передбачає проріджування пасма, відступивши на 2-4 см від поверхні
голови. За рахунок того, що коротке волосся підтримують довше, полегшується
укладання, створюється форма зачіски, візуально збільшується її обсяг.
Філірування
решт пасма призводить до стійкої укладанні волосся, згладжує нерівності
стрижки.
Для дуже
густого волосся пасма розріджують по всій довжині. Операція виконується прямими
і філіровочнимі ножицями, бритвою.
Філірування
можна об'єднати з одночасним укорочуванням волосся.
Прийоми
філірування.
У
перукарні практиці склалися різні прийоми філірування волосся, за якими пасмо
філірують з зовнішньої, внутрішньої сторони або з обох сторін. Філірування
ззовні частіше виконують у коротких стрижках, з внутрішнього боку - у довгих,
якщо волосся густі і жорсткі - з обох сторін.
Пасмо
відділяється за допомогою гребеня, і кінцями ножиць виконується врізання під
гребенем.
СПЕЦМАЛЮВАННЯ.
Коментарі
Дописати коментар