22.09.22р. – 40група.
Предмет: Перукарська справа.
Тема уроку: Правила обробки
волосся перед виконанням пастижерних прикрас.
Приступаючи
до того чи іншого процесу обробки волосся, треба впершу чергу визначити структуру
і якість волосся, а також натуральне воно чи штучне. Це дуже важлива умова, тому
що вироби з натурального і штучного волосся обробляються різними способами. Першим
етапом будьякого виду обробки постижерних виробів є розчісування.
Розчісування
постижерних виробів.
Заплутане
волосся заважає виконанню різних операцій. Наприклад, при накручуванні не можна
швидко і правильно відокремити пасмо від поплутаного волосся, а при фарбуванні
- зчесати барвник на кінці волосся. Розчісуючи волосся, допомагає рівномірно розташувати
по відношенню й одночасно визначають ступінь рівномірності довжини волосся. При
митті і чищенні постижних виробів переслідують три мети:
1.Гігієнічну
– видалення будь-якого роду забруднень з волосся і монтюра;
2.Деформаційну – видалення слідів попередньої укладки;
3.Підготовчу
- розм’якшення лускатого шару волосся. Для миття виробів з натурального і штучного
волосся використовується та вода, у якій менше розчинено мінеральних солей, тобто
м’яка вода. Особливо рекомендується мити м’якою водою слабке і рідке волосся, а
також волосся, ушкоджене в результаті багаторазового впливу на нього хімічних препаратів.
Розрізняють два види чищення волосся:
1)
Щоденне чищення від пилу;
2) Загальне збереження в чистоті. Чищення, здійснюване
спеціалістом – постижером чи перукарем.
РОЗЧІСУВАННЯ ВОЛОССЯ НА КАРДІ.
Карду закріплюють на столі за допомогою струбцини.
Волосся закладають у карду, згори кладуть жорстку щітку щетиною вниз або другу карду
зубцями вниз. Поряд з кардою розташовують ємність з водою для змочування кінців
волосся перед сплетенням кожного взятого з карди пасма. Змочені кінці волосся щільніше
затягуються у тресі, під час висихання краще зберігають форму плетіння. Під час
підготовки волосся визначають положення головок і кінців, волосся складають в одному
напрямку, щоб запобігти заплутуванню пасма. Пасмо починають розчісувати з кінців.
Його кладуть на зубці карди, тримаючи за середину, кілька разів просмикують крізь
зубці. Коли кінці волосся почнуть вільно проходити крізь карду, пасмо перевертають
і прочісують волосся з боку головок. Вдруге перевертають пасмо кінцями до карди,
утримуючи рукою ближче до головок, продовжують розчісування. Тривалість розчісування
в обох напрямках залежить від довжини та ступеня заплутаності волосся. Зістрижене
волосся в пасмі має різну довжину. Цю різницю зберігають і у тресі, для чого після
розчісування на карді відокремлюють довге волосся від короткого й чергують при тресуванні.
Іноді виникає необхідність використати пасма волосся різного кольору. Для виконання
цієї операції добирають волосся відповідних кольорів і розміщують на карді. Лівою
рукою пасмо підтримують у карді з боку головок волосся, а правою скручують проти
годинникової стрілки. Скручене пасмо розчісують на карді спочатку від головки до
кінців, а потім — навпаки. Це роблять кілька разів до повного перемішування волосся.
Коментарі
Дописати коментар