10.06.-20 група.
Манікюрна справа.
Тема уроку: Миття рук.
Миття рук або гігієна
рук — процедура обробки рук з метою усунення забруднення, поту,
бактерій та інших мікроорганізмів. Миття рук знижує ризики респіраторних
вірусних інфекцій, зокрема грипу та ГРВІ.
Можна також уникнути діареї, якщо ретельно мити руки.
Випадки, коли критично важливо мити руки з милом: до, під час
і після приготування їжі, перед споживанням їжі, до і після догляду за хворим,
до і після обробки порізів або ран, після туалету, після заміни підгузків або прибирання за дитиною, яка скористалася
туалетом, після видування носу, кашлю або чхання, після того, як ви торкались
тварин або корму для тварин, прибирали за твариною, після того, як винесли
сміття. Найкращий спосіб зменшити кількість мікробів на руках в більшості
випадків — мити їх з милом і
водою впродовж 20 секунд. Якщо мило та вода недоступні, можна використовувати
засіб для рук, який містить щонайменше 60 % спирту
Гігієна рук у медицині є важливою процедурою, що проводиться перед будь-яким хірургічним втручанням з метою попередження інфікування хірургічної рани пацієнта та одночасного захисту персоналу від інфекцій. Вона передбачає не лише звичайне миття рук, але й хірургічне — з використанням спеціального антимікробного засобу для ліквідації мікроорганізмів.
Побічні
ефекти.
Незначний побічний ефект миття рук полягає в тому, що часте
миття рук може призвести до пошкодження шкіри через пересихання шкіри. У данському дослідженні
2012 року було встановлено, що надмірне миття рук може призвести до
сверблячого, лускатого стану шкіри, відомого як екзема рук або дерматит рук, що
особливо часто зустрічається серед медичних працівників. Занадто часте миття рук також
сприймається як один із симптомів обсесивно-компульсивного
розладу (ОКР).
Коли рекомендовано мити руки
Плакат із зазначенням критичних
моментів, коли руки потрібно мити, щоб зменшити поширення хвороби
Упродовж дня є п'ять критичних моментів, коли миття рук з милом важливе для зменшення фекально-оральної передачі захворювань: після користування туалетом (сечовипускання, дефекація), після підтирання дитини (зміна підгузків), перед годуванням дитини, перед вживання їжі та до / після приготування їжі або обробки сирого м'яса, риби чи птиці Інші випадки, коли слід застосовувати правильну техніку миття рук, щоб запобігти передачі захворювання, включають: до та після лікування порізу чи рани; після чхання, кашлю або висякання; після роботи з тваринами або тваринними відходами; і після торкання до сміття.
Правильна техніка
миття рук, рекомендована Центром
контролю захворювань США для запобігання передачі хвороби,
включає наступні етапи:
1.
Намочіть руки теплою або холодною проточною водою. CDC
рекомендує проточну воду, оскільки стоячі басейни можуть бути забруднені, але
гаряча вода чи холодна, схоже, не має значення.
2.
Нанесіть миючий засіб так, щоб він покривав усю
поверхню кистей рук та зап'ястя, мийте також між пальцями та під нігтями. Мило
знімає мікроби з шкіри, і дослідження показують, що люди, як правило, миють
руки ретельніше, коли використовують мило, а не лише воду.
3.
Мийте руки не менше 20 секунд. Розтирання рук допомагає
виводити мікроби з шкіри, чищення довший час видаляє більше мікробів.
4.
Добре промийте руки під проточною водою. Полоскання в
застійній воді може наново забруднити руки.
5.
Просушіть чистим рушником або дайте висохнути на
повітрі. Мокрі і вологі руки легше забруднюються.
Щіточка для миття під нігтями
Ділянки, які пропускають найчастіше — великий палець,
зап'ястя, ділянки між пальцями та під нігтями. Штучні нігті та злущений лак для
нігтів можуть накопичувати мікроорганізми. Часто рекомендують використовувати
зволожувальний лосьйон, щоб руки не пересихали; сухість шкіри може призвести до
пошкодження шкіри, що може збільшити ризик передачі інфекції.
Предмет: Дизайн нігтів.
Коментарі
Дописати коментар